Your perfect fit!
Menu

Zelf kabelset monteren

We produceren onze kabelsets altijd auto specifiek, op basis van de contrastekkers en de voertuigvoorbereiding van de officiële autofabrikanten. Hierdoor hebben de kabelsets van Brink altijd de juiste verbindingen, aansluitingen, kabellengtes- en diktes om in de auto te monteren. Hoe deze montage uit te voeren, staat uitgebreid beschreven in de montagehandleidingen die we bij elke trekhaak meeleveren. Volg het stappenplan uit deze manual in alle gevallen nauwgezet.

 

Stap 1 - Elektrische circuits checken

Het montageproces van de voertuig specifieke kabelset begint met een zorgvuldige check van de elektronica in uw auto. Onderzoek hierbij of alle elektrische circuits correct werken en of er geen waarschuwingslichten op uw dashboard branden

Stap 2 - Klant-specifieke instellingen noteren

De instellingen van uw voertuig heeft u natuurlijk op uw eigen voorkeuren afgesteld. Denk hierbij aan instellingen zoals radiocode, stoelstand en stoelverwarming. Noteer al deze instellingen, zodat u ze na montage weer op juiste wijze terug kunt zetten.

Stap 3 - Auto stroomvrij maken

Om veilig te kunnen werken, is het noodzakelijk om de accupolen los te halen. Dit voorkomt dat er storingen optreden op het moment dat u in een later stadium de elektrische verbinding maakt.

Hybride en elektrische voertuigen

Schenk extra aandacht aan het stroomvrij maken van uw auto als u over een hybride of elektrisch voertuig beschikt. Met de komst van deze auto’s deden nieuwe technologieën hun intrede met nieuwe risico’s, zoals gevaarlijke elektrische spanningen tot vele honderden volts. Bij kabelsetmontage aan hybride en elektrische auto’s moet u daarom altijd het protocol NEN-9140 handhaven. Dit protocol beschrijft hoe monteurs veilig kunnen omgaan met montage aan hybride en elektrische voertuigen.

Stap 4 - Voertuigvoorbereiding controleren

Autofabrikanten leveren auto’s af met en zonder trekhaakvoorbereiding. Dit is niet aan de buitenkant zichtbaar en ook niet af te leiden uit de voertuiggegevens. Brink ondervangt dit probleem door bij de voertuig specifieke kabelsets een extra kabelboom te leveren. Op die manier kunt u de kabelset op de voorbereide connector monteren, maar ook op een andere plaats in het voertuig als deze ontbreekt. Zodoende biedt Brink altijd een passende set.

Stap 5 - Entreepunt bepalen

Het entreepunt voor de kabelboom wordt altijd aangegeven in de montagehandleiding. Meestal bevindt dit punt zich in het achter paneel van het voertuig, om de kans op waterinvloed te minimaliseren. De plaats van het entreepunt is altijd voorgeschreven door de autofabrikant en veruit in de meeste gevallen voorbereid. In sommige gevallen is boren nog noodzakelijk. Behandelt u in dat geval de gaten met anti-corrosie verf.

Stap 6 - Stekkerdoos bekabelen

Bekabel de stekkerdoos en monteer deze op de stekkerplaat van uw trekhaak. Bij het gebruik van een 13-polige stekkerdoos hebben de eerste zeven pinnen dezelfde functie als die van de standaard zevenpolige stekkerdozen. In het geval van een 13-polige stekkerdoos is uw kabelset uiteraard voorzien van de extra bedrading die nodig is voor de extra opties van een 13-polige set.

Stap 7 - EasyPin bekabelen

Een substantieel deel van de voertuig specifieke kabelsets van Brink is uitgerust met EasyPin. Met dit systeem kunt u de pinnen van de kabelset eenvoudig aansluiten op de stekkerdoos. Tijdrovende schroefmontage van elke individuele draad is met EasyPin niet langer noodzakelijk. Elke draad kunt u razendsnel handmatig inbrengen in de stekkerdoos. Dankzij een demontagetool kunt u een mogelijk verkeerd aangebrachte pin eenvoudig weer loskoppelen (Pin out) en aansluiten (Pin in).

Stap 8 - Kabel doorvoeren

Het doorvoeren van de kabel vindt op twee posities plaats. De eerste positie is door het entreepunt in het achter paneel van uw auto. Via dit entreepunt kunt u de kabel doorvoeren richting de kofferruimte. Hierbij zijn voorzichtigheid en precisie geboden. Als u de kabel te ruw door het metaal van het voertuig trekt, kan dit schade aan de kabelboomtule tot gevolg hebben. Hierdoor zal de bedrading bloot komen te liggen. Vanuit de kofferbak moet u de kabel eveneens doorvoeren naar de voorzijde van het voertuig. Verwijder hiervoor de interieurpanelen aan de binnenzijde van uw auto met zorg. Werk de bekabeling netjes weg in de ruimtes achter de panelen en zorg ervoor dat panelen ook na de kabeldoorvoer weer netjes op hun oorspronkelijke positie passen. Let er bij het plaatsen van de panelen op dat de bekabeling niet beschadigd raakt.

Stap 9 - Trim verwijder-set

De panelen in uw auto zijn vaak gemonteerd met kwetsbare montageclips. Zorg daarom voor een trim verwijder-set, bestaande uit u-vormige en v-vormige hendels. Deze zijn eenvoudig achter de clips te plaatsen, waardoor u het interieur snel en voorzichtig kunt demonteren.

Stap 10 - Kabel plaatsen

Trekveer

Met een trekveer is de kabel eenvoudig van achter naar voren te leiden. Dit bespaart veel tijd, omdat u niet alle panelen hoeft te verwijderen.

Tapijtmet

Gebruik bij de verwijdering van het tape rond de bekabeling geen stanleymes, maar een tapijtmesje. Door de kromme kop van dit gereedschap minimaliseert u ten opzichte van een stanleymes de kans op beschadiging aan de onderliggende kabels.

Tie-wraps

Om de bekabeling te geleiden zijn tie-wraps handig. Pas alleen op bij het aantrekken van de tie-wraps. Als u dit te strak doet, kan de kabel breken.

Stap 11 - Connectie maken

De volgende stap is de kabelset met het voertuig te verbinden. Het is van groot belang dat u hierbij de instructies in de handleiding opvolgt. Alleen op deze manier kunt u een goede, veilige en storingsvrije verbinding maken. Er zijn een aantal manieren om connecties tot stand te brengen.

Stap 12 - Stekkerterminals

Bij enkele automerken is het relatief eenvoudig om gebruik te maken van stekkerterminals (de aansluitingen op het uiteinde van een kabel). Deze kunt u eenvoudig op de gewenste en genummerde positie bijsteken in de connectoren. Let er hierbij wel op dat de terminals richtingsgevoelig zijn. Een foutieve montage is zo gemaakt, maar eenvoudig ongedaan te maken met speciaal ontgrendelingsgereedschap.

Stap 13 - Klemverbindingen zelf monteren

Klemverbindingen zijn kleine connectoren die op het eerste oog veel gelijkenissen tonen met de ouderwetse scotch locks. Toch verschillen ze totaal. Scotch locks zijn geschikt voor kabels met een gemiddelde doorsnee van 0.75 mm2 tot 1.5 mm2. Klemverbindingen zijn speciaal gemaakt voor bedrading van 0.35 mm2, een dikte die exact overeen komt met de dikte van een CAN-Bus kabel. De klemverbindingen bevatten op het uiteinde kleine mesjes. Als u hier de kabel insteekt, maken de mesjes een kleine inkeping in de wand van de kabel. Zo wordt de draad niet onderbroken, maar ontstaat er een zekere verbinding. Het verzilverde binnenwerk zorgt voor een optimale geleiding.

Stap 14 - AMP-stekkers

In enkele gevallen is het noodzakelijk dat u een kabel door moet knippen. Een nieuwe verbinding  dient u dan te maken door het aanleggen van een nieuwe AMP-stekker op het uiteinde van de draad. Het gebruik van een AMP-tang met moment creëert de optimale verbinding.

Krimpkous

Een soortgelijke verbinding als de AMP-stekker maakt, kan ook een krimpkous tot stand brengen. Deze krimpkous krimpt zich optimaal rond de kabel door deze met een föhn te verhitten.

Stap 15 - Connectie maken met CAN-Bus

Bij het maken van connecties met CAN-Bus zijn minder bedrading en connectoren nodig in het voertuig. Ook hierbij is het van groot belang dat u de instructies in de handleiding opvolgt. Alleen op deze manier kunt u een goede, veilige en storingsvrije verbinding maken op de CAN-Bus. Een aantal punten hebben extra aandacht nodig.

Houdt twist intact

De CAN-Bus in het voertuig is bewust getwist om het signaal op een juiste manier te geleiden, zonder dat deze onderbroken wordt. Het is daarom erg belangrijk dat na de montage van de kabelsets de twist intact blijft. Anders wordt het signaal onderbroken.

Soldeer niet

Ondanks dat het bij bepaalde productgroepen gevraagd wordt, raden we het solderen op de CAN-Bus sterk af. Autofabrikanten wijzen in veel gevallen de garantie af als u deze methode toepast. De weerstand op een bepaalde plaats wordt namelijk zo sterk verhoogd dat de CAN-Bus storingen kan gaan vertonen.

Monteer uitsluitend meegeleverd materiaal

Om een juiste montage te garanderen en nadien garantie te kunnen verlenen is het van groot belang dat alleen de meegeleverde onderdelen tijdens de montage worden gebruikt.

Gebruik geen scotch locks

De bedrading van CAN-Bus is erg dun. Om deze reden mag u alleen gebruik maken van meegeleverde klemverbindingen om een connectie te maken met CAN-Bus. Hiervoor zijn scotch locks totaal ongeschikt. Gebruik deze nooit in combinatie met CAN-Bus. Ze zijn bedoeld voor grotere draaddiameters en snijden de dunne bedrading van CAN-Bus door.

Stap 16 - Massapunten aansluiten

Als u de connecties gemaakt heeft, volgt het aansluiten van massapunten. Het is ook hierbij weer van groot belang dat u de instructies in de handleiding opvolgt. Alleen op deze manier ontstaat een goede, veilige en storingsvrije aansluiting. De handleiding vermeldt exact waar de massapunten voor de kabelset zich bevinden in het voertuig. Deze zijn door de autofabrikant getest. Sluit de kabelset dus alleen op deze punten aan.

Stap 17 - Stroomverbinding maken

De stroomverbinding kunt u op een aantal manieren maken. Bij de modernste voertuigen kunt u de stroom het best uit de zekeringkast onder de motorkap halen. Voor deze optie heeft Brink fuse taps ontwikkeld. Deze chip is eenvoudig in de zekeringkast te pluggen en pakt automatisch de benodigde stroom voor de kabelset op. Een andere manier om een stroomverbinding te maken, is om stroom direct van de batterij af te tappen. Dit neemt wel risico’s met zich mee en vraagt om een goede nacontrole. Check of de batterij niet leegloopt en of deze methode de geheugencircuits van uw auto niet verstoort. Neemt u bij deze handeling wederom het NEN-9140 protocol in acht bij werkzaamheden aan hybride en elektrische voertuigen.

Stap 18 - Kabelset activeren

Het kan voorkomen dat u na montage de kabelset moet activeren binnen het voertuig. Bij het activeren wordt de trekhaak aangemeld in de auto-elektronica, zodat alle aanwezige elektronica in uw auto op de juiste manier blijft functioneren en zich aanpast zodra er een trailer is aangekoppeld. Met algemene diagnoseapparatuur kunt u de meeste kabelsets zelf activeren. Hierbij worden de volgende acties uitgevoerd: uitschakeling van PDC, mistlamp en lane-assist en activatie van TSP, extra koeling en de automatische versnellingsbak.

Stap 19 - Dealer inschakelen

Bij een aantal autotypes kan slechts een dealer de kabelset activeren. Hier zijn extra kosten aan verbonden. Om hier vooraf bewust van te zijn, meldt Brink deze wijze van activeren altijd in de technische specificaties van de kabelset. Zo komt u niet voor verrassingen te staan.

Stap 20 - Nacontrole kabelset uitvoeren

Voordat u uw auto weer kunt gebruiken, dient u een uitvoerige nacontrole uit te voeren op de functionaliteit van de gemonteerde kabelset. Er zijn een aantal manieren om deze nacontrole uit te voeren.

Zelfdiagnosefunctie

Een deel van de voertuig specifieke kabelsets is uitgerust met een zelfdiagnosefunctie. Deze ingebouwde module toont na montage een rood of groen signaal. Rood betekent een niet-succesvolle montage, die u nog eens moet nalopen. Groen houdt in dat u alle stappen succesvol doorlopen heeft. Dankzij de zelfdiagnosefunctie bent u er altijd zeker van dat de installatie van de kabelset uiteindelijk op de correcte wijze verlopen is.

Automatische verlichtingscheck

Als een voertuig specifieke kabelset niet over een zelfdiagnosefunctie beschikt, kan de Easy Trailer Check uitkomst bieden. Deze functie is ook slechts in een deel van ons kabelsetassortiment ingebouwd. Dankzij de Easy Trailer Check hoeft u niet langer de controle van de verlichting op uw aanhanger met twee mensen uit te voeren. U kunt dit in uw eentje doen. Door eerst het contact van uw auto in te schakelen, vervolgens met een druk op de knop de waarschuwingslampen aan te zetten en tot slot de stekker van de aanhanger in de stekkerdoos te plaatsen, start de Easy Trailer Check automatisch. In een tijdsbestek van 11,5 seconden laat de Easy Trailer Check de achterlichten, remlichten, knipperlichten, mistlichten en het achteruitlicht achter elkaar branden. Deze cyclus herhaalt zich vijf keer.

Gebruik geen testlampjes

Het gebruik van ouderwetse testlampjes biedt bij hedendaagse voertuigen geen uitkomst meer. Hetzelfde geldt voor kleine testers met led lampjes. CAN-Bus systemen worden vanwege een te geringe stroomafname van deze producten niet meer geactiveerd en schakelen al na een aantal minuten over op de slaapstand. Als uw kabelset niet over een automatische verlichtingscheck beschikt, zult u de controle met twee personen moeten uitvoeren. Nadat u de stekker van uw aanhanger in de stekkerdoos heeft geplaatst, neemt uzelf plaats achter het stuur, schakelt u het contact in en bedient u alle verlichtingsfuncties van uw auto. De ander checkt of de achterlichten, remlichten, knipperlichten, mistlichten en het achteruitlicht op uw aanhanger het ook daadwerkelijk doen.

Overige nacontroles uitvoeren

Tijdens de montage van uw kabelset is het nodig om interieurpanelen te demonteren. Monteer deze na een goed verlopen verlichtingstest weer op hun oorspronkelijke plaats en loop na of de interieurdelen niet beschadigd zijn. Test vervolgens alle functionaliteiten van uw auto van elektrische raambediening tot buitenspiegelafstelling. Zet tot slot alle persoonlijke instellingen, zoals u die voorafgaand aan de montage genoteerd heeft, weer terug.

Brink heeft meer dan 200 gecertificeerde montagestations bij u in de buurt. Bekijk alle montagepunten
<p><strong>Brink</strong> heeft <strong>meer dan 200 gecertificeerde montagestations</strong> bij u in de buurt.</p>

Kopen

Er zijn twee manieren waarop u de trekhaak en kabelset van uw keuze kunt kopen. U kunt het natuurlijk in samenspraak met de garagist bij u in de buurt doen. Een snellere manier is om via deze website online tot aanschaf van uw trekhaak en kabelset over te gaan.

Zelf trekhaak monteren

Het monteren van een trekhaak is een specialistische klus. Daarom werkt Brink intensief samen met montagepartners. Wij adviseren u altijd een Brink montagestation in te schakelen. Alleen als u over uitgebreide technische kennis beschikt, is het zelfstandig monteren van een trekhaak een mogelijkheid.

Vind de juiste trekhaak voor uw auto

Eenvoudig zoeken op kenteken

Voertuig niet gevonden!
Vind de juiste trekhaak voor uw auto

Eenvoudig zoeken op kenteken

Voertuig niet gevonden!
Menu sluiten
header.logo
Selecteer uw taal
Volg ons